- tette hozzá a Tom’s Kitchen szakértője, aki szerint még hatékonyabb lehet a hatás, ha a serpenyőt előzetesen beáztatjuk.
Pontokba szedve:
1. Szórjunk egy vastag réteg durva sót a serpenyő megégett, rozsdás vagy zsíros részeire.
2. Vágjunk félbe egy citromot, és dörzsöljük vele a sót, közben facsarjuk ki a levét. A só a citromlével pasztát képez.
3. Hagyni kell a citromos-sós pasztát a serpenyőn néhány percig (5-10), hogy a sav behatoljon a rozsdába vagy a megkeményedett zsírba.
4. Körkörös mozdulatokkal be kell dörzsölni be a pasztát a súrolóval, egészen addig, amíg látszódik, ahogy a rozsda vagy az égett részek fellazulnak.
5. Ezután le kell öblíteni meleg vízzel a maradványok eltávolításához.
6. Végül jöhet a szárítás.
A módszer azonban nem veszélytelen: Kerülni kell ennek a módszernek a használatát kényes tapadásmentes bevonatokon vagy vékony alumínium bevonatokon, mivel a súroló só megkarcolhatja ezeket, és tönkreteheti az edényeket. Tisztítás után érdemes mindig alaposan megszárítani az edényeket, különben a citromlé akár rozsdásodást is okozhat.